Frågor

Jobba hos oss

Är du en glad och serviceinriktad person?

Vi söker ständigt efter kompetenta medarbetare som vill hjälpa oss förenkla människors vardag och på ett proffesionellt och pålitligt sätt hantera deras apoteksärenden.

Är du intresserad av att jobba hos oss så kan komma in till apoteket och lämna in ditt CV. Vi tar även emot intresseanmälan via email.

Skicka din intresseanmälan till: kontakt@apotekbjorknas.se

 

Överblivna läkemedel

Överblivna läkemedel kan du lämna till oss. För att skydda miljön är det viktigt att inte kasta läkemedel i soporna eller spola ned dem i toaletten. Vi tar om hand och destruerar dina öveblivna läkemedel på ett så säkert och miljövänligt sätt. Lägg överblivna läkemedel i en påse när du ska lämna in dem till oss.

Vissa produkter klassas som farligt avfall vid destruktion. Dessa produkter ska lämnas till bemannade miljöstationer och återvinningscentraler. Hit hör bland annat:

 • Brandfarliga produkter
 • Produkter som innehåller tungmetaller, exempelvis kvicksilvertermometrar
 • Vissa batterier

Fråga oss om du är osäker!

Vi säljer Safeclip och kanylbehållare för ett säkert omhändertagande av kanyler.

 

Läkemedelsförsäkring

Är ett frivilligt åtagande från läkemedelsbolagens sida. Den patient som i samband med sjuk- och hälsovård har drabbats av en läkemedelsbiverkan till följd av ett i Sverige legalt utlämnat läkemedel, från apotek, kan få ersättning för personskada om vissa fastställda villkor är uppfyllda.

Majoriteten av läkemedelsbolagen är med i Läkemedelsförsäkringen, endast några få har valt att stå utanför. I företagsinformationen i Fass framgår det om företaget är med eller inte. På de enskilda läkemedlen framgår det om produkten inte omfattas av försäkringen.

Läs mer om läkemedelsförsäkringen här

 

Utbytbara läkemedel

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV), har på regeringens uppdrag beslutat att införa nya föreskrifter gällande utbytbara läkemedel. Dessa föreskrifter påverkar vilket läkemedel du som kund blir erbjuden samt det pris du betalar. För att få full ersättning inom läkemedelsförmånen måste du välja föreslagen vara av TLV. Läkemedlen kan ha olika namn, utseende och förpackning, men det är samma verksamma ämne och effekten är densamma.

Så här påverkas du av reglerna

 • Apoteket måste alltid erbjuda utbyte av det läkemedel du fått förskrivet på recept om det finns billigare utbytbara alternativ. Utbyte ska göras till det läkemedel som TLV bestämt.
 • Ett läkemedel får inte bytas ut om den som skrivit ut receptet har motsatt sig utbyte genom att ange det på receptet.
 • Utbyte får inte ske om du som kund motsätter dig utbyte. Du får då betala mellanskillnaden mellan det läkemedel som skrivits ut på receptet och det billigaste läkemedlet på marknaden. Mellanskillnaden ingår inte i läkemedelsförmånen.
 • Du kan begära att utbyte sker mot ett annat utbytbart läkemedel än det billigaste alternativet (dvs. det som TLV bestämt), men du måste då betala hela kostnaden själv utan läkemedelsförmån.
 • Eftersom det billigaste läkemedlet på marknaden kan variera från period till period kan du vid varje tillfälle få läkemedel som ser olika ut men som innehåller samma verksamma läkemedelssubstans. Det är därför viktigt att vara observant, så att du t ex inte tar dubbla doser av samma läkemedelssubstans.
 • Läkemedelsverket bedömer vilka läkemedel som är utbytbara
 • Apoteken ska byta till det billigaste läkemedlet på marknaden
 • Val av läkemedel och prissättning kan apoteken inte påverka. Apoteken får under en begränsad period sälja slut på föregående periods billigaste utbytesvara.

 

Högkostnadsskydd

Högkostnadsskyddet är en allmän förmån som innebär att man blir skyddad från alltför höga egna utgifter för sjukvård. Högkostnadsskyddet omfattar alla svenska medborgare. Skyddet omfattar de flesta läkemedel. Läs mer om högkostnadsskyddet här

 

Delbetalning

Delbetalning erbjuds i samarbete med Payex. Med deras tjänst Delbetala läkemedel kan du dela upp din betalning och amortera samma belopp varje månad räntefritt. Används för att betala läkemedel och andra apoteksvaror från apotek.

Läs mer om Delbetala läkemedel här

 

Schengenintyg

Vi utfärdar Schengenting när ni ska ut och resa och behöver ta med era läkemedel. Läs mer om Schengenintyg.

Ladda ner intyg, Schengenavtal här

 

Apodos

Du kan som privatkund välja Apotek Björknäs som ditt utlämningsställe. Vi kan expediera akuta recept på originalförpackning. Om behovet inte är akut kontaktar du själv dosapoteket.

 

Hemleverans

Nu erbjuder vi registrerade kunder hemleverans oavsett vart i landet du befinner dig. Leveransen sker säkert och smidigt med Posten till hemmet eller närmaste utlämningsställe. Vi har även möjlighet att skicka expressbud och företagspaket. OBS gäller ej narkotiska läkemedel eller kylvaror.

För att bli registrerad kund vänligen fyll i detta formulär.

När du väl är registrerad kommer vi att kontakta er med mer information om hur ni beställer hem era läkemedel. Betalning sker via faktura eller Payex apotekskonto.

För att beställa hem läkemedel:

 • Kontakta oss via telefon eller mail.
 • Ange vilken tid ni vill att vi kontaktar er och hur.
 • En av våra farmacevter kontaktar er och expedierar era recept.
 • Era läkemedel packeteras av våra farmacevter och skickas med bud eller posten.
 • Ni tar emot era läkemedel och kvitterar med legitimation.
  OBS. Endast beställare eller fullmaktshavare kan ta emot beställda läkemedel.

Vill ni att vi förnyar era läkemedel när det är dags var god ange detta så automatiserar vi era beställningar.

Vi arbetar endast med säkra leveranser och packmaterial som har så låg miljöpåverkan som möjligt.

 

Fullmakt

Om en privatperson eller vårdenhet ska sköta apoteksärenden åt dig behövs en fullmakt. En fullmakt ger fullmaktstagaren tillåtelse att för dig som fullmaktsgivare:

 • Beställa och hämta ut dina receptförskrivna läkemedel eller varor.
 • Hämta en översikt över alla dina elektroniskt sparade recept i receptregistret.
 • Lämna samtycke till registrering i högkostnadsdatabasen.
 • Lämna samtyckte till att Apotekens Service AB sparar dina recept elektroniskt.

Läs mer här

Hämta blankett för privatperson till vård och omsorg här
Hämta blankett från vårdnadshavare till vård och omsorg här

Hittar du inte din fråga?